Ciasto marchewkowe

Alina
Ciasta
30.09.2020 10:02
Ciasto marchewkowe

5 jajek M lub 4 L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju użyłam rzepakowy 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli Polewa z serka naturalnego 150 gramów serka kanapkowego naturalnego użyłam Łaciate pół szklanki cukru pudru Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Do ubitych jajek z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Pozostawiamy do wystudzenia najlepiej na kratce i rozprowadzamy polewę z serka. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować albo zrobić polewę czekoladową. Jajka ubić wraz z cukrem na puszysty kogel - mogel. Fajna polewa z serka która idealnie pasuje do tego ciasta. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://andziapichci.blogspot.com/2020/09/ciasto-marchewkowe.html