Kurczak po meksykańsku z naczosami

Picante-
Obiad
30.09.2020 9:13
Kurczak po meksykańsku z naczosami

Naczosy to oczywiście dodatek, który możecie pominąć (jeśli dbacie o dietę, czy nie jadacie takich niezdrowych przekąsek), choć ich dodatek bardzo ubogaca to danie, więc jeśli nie macie jakichś restrykcyjnych zasad, polecam ;-) Składniki: - około 500 - 800 g podudzi z kurczaka - puszka czerwonej fasoli - 1 kolba kukurydzy, ugotowana i opalona nad palnikiem - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 400 g passaty pomidorowej - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli - oliwa - papryka słodka i ostra - sól, pieprz - naczosy - natka pietruszki/kolendra - jogurt grecki do podania Wykonanie: 3-4 łyżki oliwy mieszamy z paprykami w proszku, solą i pieprzem. To w zasadzie pieczone udka z kurczaka, ale zamiast tradycyjnie podać je z ziemniakami czy ryżem, polecam Wam połączyć je z sosem pomidorowym i kilkoma warzywami, a wyjdzie Wam coś naprawdę pysznego. Można zrobić też wersję na bogato: posypać tartym żółtym serem, nałożyć naczosy i całość zapiec przez kilka minut w piekarniku. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą i całość gotujemy około 15 minut (można dodać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty). Dodajemy paprykę, fasolę, kukurydzę i mięso z kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/09/kurczak-po-meksykansku-z-naczosami.html