Często jesteś zmęczona, osłabiona i masz obniżony nastrój? Dokuczają Ci bóle brzucha, wzdęcia i biegunki? Te objawy mogą świadczyć o celiakii! Dowiedz się, czym jest ta choroba, jakie są jej symptomy i jak ją właściwie leczyć!
Celiakia- co to za choroba?
Celiakia to autoimmunologiczna choroba trzewna, której przyczyną jest nietolerancja glutenu, czyli białka występującego w produktach zbożowych. Cierpi na nią 1-2% osób na całym świecie. Może ujawniać się w różnym wieku, jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne. Dwa razy częściej dotyka kobiet, niż mężczyzn.
Na czym polega celiakia?
Po spożyciu glutenu (białka występującego w pszenicy, jęczmieniu, życie i innych zbożach), dochodzi do stanu zapalnego w jelicie cienkim. Powoduje to zaburzenie prawidłowego funkcjonowania jelita cienkiego. Zanikają kosmki jelitowe, zmniejsza się wydzielanie enzymów trawiennych, przez co pojawiają się problemy z wchłanianiem i trawieniem składników odżywczych.
Objawy celiakii
Do najczęstszych objawów celiakii zaliczamy przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Przez problemy z wchłanianiem składników odżywczych, mogą pojawić się niedobory witamin, minerałów i białka, co prowadzi do osłabienia, a nawet anemii.
Nietypowa postać celiakii
Występują też nietypowe postacie celiakii. Objawy choroby są wówczas bardzo różnorodne, przez co ciężko właściwie ją zdiagnozować. W chorobie mogą wystąpić takie symptomy, jak ciągłe zmęczenie, niedokrwistość, osteoporoza, zapalenie stawów, migreny, a nawet zaburzenia psychiatryczne (depresja).
Rozpoznanie celiakii
Czasem celiakia daje wiele różnorodnych objawów, przez co trudno ją szybko i odpowiednio zdiagnozować. Aby rozpoznać celiakię, należy wykonać testy serologiczne, w celu wykrycia przeciwciał we krwi. Konieczne będzie też pobranie i badanie wycinka błony śluzowej jelita cienkiego, podczas badania endoskopowego. To pozwoli na poprawne rozpoznanie choroby i rozpoczęcie leczenia.
Jak leczyć celiakię?
Celiakia to choroba, z którą pacjent boryka się całe życie. Aby ją wyleczyć, należy całkowicie wyeliminować z diety gluten. Należy unikać spożywania pieczywa, makaronów, kasz, mąki, piwa, wódki z żyta, a nawet niektórych produktów mlecznych i leków. Podczas zakupów należy uważnie czytać etykiety produktów i wybierać te bez dodatku glutenu. Przy celiakii trzeba ściśle przestrzegać diety bezglutenowej i uzupełniać niedobory składników, zwłaszcza błonnika i witamin z grupy B.