Objawy menopauzy potrafią być bardzo uciążliwe. Przekwitanie to zazwyczaj trudny czas dla kobiety, jednak wcale nie musi taki być. Za pomocą naturalnych produktów można złagodzić niechciane symptomy menopauzy. Jednym z nich, ale nie jedynym, jest gorzka czekolada. Dlaczego tak dobrze wpływa na organizm kobiety podczas przekwitania? Przekonaj się sama.
Choroby serca
Menopauza wiąże się ze spadkiem estrogenu w organizmie kobiety. Hormon ten chroni nasz układ sercowo - naczyniowy, więc jego spadek zwiększa ryzyko powstawania różnych chorób tego układu. Gorzka czekolada zawiera flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na serce i naczynia krwionośne.
Nie wolno jednak zapominać o ogólnym zdrowym odżywianiu i unikaniu używek!
Chroni skórę
Utrata estrogenu powoduje również zahamowanie produkcji komórek pigmentowych. Oznacza to, że nasza skóra o wiele bardziej narażona jest na szkodliwe działanie promieni UV. Komórki pigmentowe są bowiem ochroną przed uszkodzeniami skóry. Bogata we flawonoidy gorzka czekolada, jeśli jeść ją regularnie (2-3 kostki dziennie), jest w stanie nieco ochronić naszą skórę przed szkodliwym promieniowanie.
Ważne jednak, aby nie rezygnować z kremów z filtrem UV. Na skórę twarzy latem najlepiej nakładać filtr 50. W innych porach roku wystarczy filtr 30.
Lepsze samopoczucie
Menopauza potrafi przysporzyć kobiecie bardzo złego nastroju. Wahania hormonów, ciągłe uderzenia gorąca, poty, powodują, że wszystko widzimy w czarnych barwach. Gorzka czekolada natomiast doskonale poprawia nastrój, co jest udowodnione naukowo. Warto więc w gorszych chwilach sięgnąć po 2-3 kostki gorzkiej czekolady.
Dzięki zawartości magnezu, potasu i żelaza, gorzka czekolada jest też świetnym suplementem diety, który dodaje energii. Kostka czekolady do śniadania z pewnością szybko cię rozrusza.
WAŻNE: czekolada musi być gorzka, a nie mleczna. Gorzka czekolada dobrej jakości składa się w zdecydowanej większości z kakao, to w właśnie z niego czerpie swoje pozytywne właściwości. Czekolada mleczna natomiast zawiera o wiele mniej kakao, za to o wiele więcej kalorii.
Zawsze staraj się wybierać gorzką czekoladę, która ma minimum 80% kakao. Na rynku znajdziemy również takie, które mają nawet 99% czystego kakao. Nie jest jednak łatwo je kupić.