Szarlotka z brzoskwiniami i masłem orzechowym

Picante-
Ciasta
21.09.2020 9:16
Szarlotka z brzoskwiniami i masłem orzechowym

Składniki: Ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki krupczatki - 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - około 70 g cukru pudru - 1 jajko - 1 żółtko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: - około 500 g jabłek (można użyć nieco więcej) - około 500 g brzoskwiń lub nektarynek (można użyć nieco więcej) - około 100 g cukru trzcinowego - 4 łyżki masła orzechowego - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy energicznie kruche ciasto. Za kilka dni zaczyna się kalendarzowa jesień, a chyba żadne ciasto nie kojarzy się z ta porą roku tak bardzo, jak szarlotka. Do jabłek dodałam kilka brzoskwiń oraz masło orzechowe (które baaaaaardzo lubi się z jabłkami) i wyszło coś naprawdę pysznego! Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy na paski i układamy na wierzchu ciasta kratkę. Ciasto cudownie smakuje na ciepło, podane z gęstym jogurtem lub lodami. Schłodzone w lodówce ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/09/szarlotka-z-brzoskwiniami-i-masem.html