Łatwy chleb z żeliwnego garnka (na drożdżach)

Picante-
Dania mączne
15.04.2020 13:16
Łatwy chleb z żeliwnego garnka (na drożdżach)

Wskazówka: Chleb na drożdżach najlepiej smakuje tego samego dnia, w porównaniu z chlebami na zakwasie znacznie szybciej się starzeje, więc najlepiej go zamrozić i sukcesywnie wyjmować odpowiednią ilość. Łapcie i cieszcie się smakiem chrupiącej skórki i mięciutkiego miękiszu :-) Składniki: - 450 g mąki pszennej typ 500 może być też chlebowa 750 - 70 g mąki żytniej typ 720 - około 400 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Wykonanie: Mąki przesiewamy. Jeszcze do niedawna piekłam chleby tylko na drożdżach, tych na zakwasie nie potrafiłam (ale to się ostatnio zmienia, więc w przyszłości będę Wam podrzucać moje eksperymenty zakwasowe :-)). Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do lodówki na około 8-10 godzin (najlepiej na noc). Natomiast dziś mój podstawowy przepis na chleb na drożdżach, który najczęściej robiłam. Jest łatwy i zawsze się udaje, więc jeśli chcecie cieszyć się smakiem domowego pieczywa, a nie macie jeszcze doświadczenia z zakwasem - macie alternatywę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://picante-jalapeno.blogspot.com/2020/04/atwy-chleb-z-zeliwnego-garnka-na.html