Składniki na pulpety w sosie pieczarkowo – porowym: 500 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej) 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów sos pieczarkowo – porowy 1 duży por 200 g pieczarek 200 ml śmietanki 30% do zup i sosów 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, świeżo zmielony pieprz dodatkowo: 1 litr bulionu Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić w mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. 2. Pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym polecam podawać z ziemniakami z wody, ryżem czy dowolną kaszą. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym są mięciutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na pulpety w pysznym i kremowym sosie pieczarkowo – porowym. Co powiecie na pulpeciki w sosie pieczarkowo – porowym? Z garnka, w którym gotowaliśmy pulpeciki, odlać szklankę bulionu i wlać ją na patelnię. Na patelnię wlać 200 ml śmietanki 30%, dodać dwie łyżeczki musztardy i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Jeśli masa jest mało spójna dodaję 1-2 łyżki bułki tartej, ale zazwyczaj mięsna masa jest idealna. Masę wyrabiam około 5 minut, następnie sprawdzam czy mogę uformować z niej pulpeta, który zachowuje swój kształt. Bulion zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 15 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: płaską łyżeczkę soli, po pół łyżeczki pieprzu oraz majeranku. Pulpeciki obtoczyć w mące i odłożyć na talerz.