Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

Martyna
Ciasta
20.09.2020 21:55
Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

🙂 Składniki na biszkopt: – 120g mąki pszennej – 4 jajka, o temp. pokojowej – 80g cukru – 50g erytrolu – 20g kakao – 1 łyżeczka cukru cynamonowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 200g mascarpone – 150g masła orzechowego – 100g śmietanki 30%, schłodzonej Dodatkowo: – 4 figi – 2 banany – kawa rozpuszczalna do nasączenia biszkoptu BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Gdy lekko przestygnie, wyciągamy go, oddzielamy nożem od formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło orzechowe i mascarpone. Na pierwszym blacie rozprowadzamy 1/3 kremu, układamy na nim plastry banana i przykrywamy kolejną 1/3 kremu. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna i puszysta. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował mi i mojej rodzince. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/szybki-torcik-kakaowy-z-kremem-z-masla-orzechowego/