Składniki: (na ok. 24 szt mini tart) płat ciasta francuskiego pesto z podwójnej porcji z tego przepisu lub słoiczek gotowego pesto 3-4 pomidory (użyłam śliwkowych) tarty parmezan sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji ponadto: 1 rozmącone jajko do smarowania ciasta Można ją przygotować w formie dużej tarty lub arkusz ciasta przed pieczeniem podzielić na mniejsze kawałki, i upiec mini tarty, co z pewnością sprawdzi się przy większej ilości gości. Sposób wykonania: Płat ciasta francuskiego pociąć na kwadraty wielkości nieco większej niż średnica plastra pomidora. Pesto z bazylii, pomidor i parmezan w ciepłej, chrupiącej otoczce, czyli klasyka smaków. Można podawać na ciepło, ale świetnie smakuje też w formie zimnej przekąski. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 200 C 8-10 minut, do ładnego zezłocenia.