Składniki: 500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy) 1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 4 łyżeczki cukru 5 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 80 g miękkiego masła 2 jajka ziarna sezamu do posypania bułek Pod koniec wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W małej miseczce roztrzepujemy jajko z 1 łyżką wody i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch bułek. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy 10 okrągłych bułeczek, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy jednolite sprężyste ciasto, następne przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/09/buki-do-hamburgerow.html