Gdy jajka sadzone są już gotowe, przekładamy je wraz z duszonymi ziemniakami na talerz, doprawiamy je solą i pieprzem, obok kładziemy fasolkę szparagową z bułką tartą, oraz kilka łyżek mizerii z ogórków. SKŁADNIKI: - 1-2 jajka na osobę - 100 g wędzonego boczku - ziemniaki - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków - szczypiorek z cebulką - sól i pieprz do smaku - 4 ogórki gruntowe lub 1 ogórek wężowy - 150 g kwaśnej śmietany 12% PRZYGOTOWANIE jajek sadzonych z ziemniakami: Gdy ziemniaki dochodzą w garnku, smażymy na patelni boczek, wbijamy na patelnię ostrożnie jajka, gdy zaczynają się ścinać posypujemy je szczypiorkiem i przykrywamy na chwilkę pokrywką aby jajko się podsmażyło od spodu a ścięło z góry. Jajka sadzone z ziemniakami, na boczku z fasolką szparagową i mizerią to pyszne, do tego najszybsze i najprostsze sezonowe danie obiadowe. U mnie ZAWSZE ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami jak dzisiaj w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dusimy na puree, dodajemy masło i mieszamy, można też ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na patelni grillowej.