pianka malinowa

Krzysztof
21.07.2014 7:14
pianka malinowa

Przepis

300 - 350 gramów malin

300 gramów jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny ( z małą górką)

do dekoracji odrobina bitej śmietanki

Maliny miksujemy blenderem, przecieramy przez gęste sitko.

Żelatynę rozprowadzamy dokładnie w 3 łyżkach wrzącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej.

Jogurt ucieramy z cukrem, dodajemy przecier malinowy, mieszamy dokładnie ( w tym momencie możemy spróbować czy dana ilość cukru jest dla nas wystarczająca).

Do żelatyny dodajemy łyżkę masy malinowej, mieszamy, całość wlewamy do malin z jogurtem, miksujemy na najwyższych obrotach, przekładamy do foremek lub pucharków. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Podajemy z kleksem bitej śmietanki, sosem owocowym lub po prostu z owocami.