Zapiekanka mięsno-makaronowa z patelni FIT

Martyna
Fit
10.11.2017 12:33
Zapiekanka mięsno-makaronowa z patelni FIT

Składniki na ok. 6 porcji: – 1 kg chudego mięsa wieprzowego – 2 puszki pomidorów krojonych – 2 szklanki wody – 1 puszka groszku konserwowego – 250g makaronu świderki (durum lub bezglutenowego) – 100g mozzarelli mini, kulki pokrojone na połówki – 2 łyżki oleju – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 3/4 łyżeczki chili – 3/4 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz – świeża bazylia, posiekana i listki Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko smażymy. Na wierzch wykładamy połówki kulek mozzarelli, przykrywamy i dusimy około 3 minut, aż ser delikatnie się roztopi. Bez zapiekania całości w piekarniku, bez uprzedniego gotowania makaronu, a wszystko tylko w patelni, nie brudząc innych garnków i naczyń. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem, smażymy do momentu, aż mięso całkowicie się zetnie. Następnie wsypujemy makaron, podlewamy wodą i dusimy przez kolejne 15 minut, aż makaron będzie al dente. Jestem pewna, że zakochacie się w tym obiedzie, tak samo bardzo jak ja!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/zapiekanka-miesno-makaronowa-patelni-fit/