Dodatkowo: 3-4 kulki mozzarelli 3-4 pomidory malinowe suszona bazylia bazylia świeża lub listki szpinaku do dekoracji sól, pieprz ketchup Szpinak myjemy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowanie farszu nie zajmuje zbyt wiele czasu, wszak to tylko pokrojenie na plasterki pomidora i mozzarelli 🙂 Naleśniki: 3 szkl. Szpinakowe naleśniki a’la Caprese to propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego sposobu na przygotowanie naleśników na wytrawnie. Wylewamy porcje puchatego ciasta, rozprowadzamy kolistymi ruchami po patelni (ciasto nie jest lejące, warto rozprowadzać je po patelni np za pomocą chochelki). Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy je wrzątkiem, po czym zdejmujemy skórkę. Na naleśnikach układamy naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli. Na sam koniec dodajemy posiekany szpinak, znów delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Udostępnij Zapisz Grubsze niż tradycyjne, naleśniki biszkoptowe z dodatkiem świeżego szpinaku. Do tego plastry pomidora, przekładane plastrami mozzarelli, odrobina ziół oraz ketchup. W 2-3 turach dodajemy do przygotowanego ciasta, delikatnie mieszamy szpatułką. 2 garście świeżego szpinaku baby szczypta soli olej Kroimy na cienkie plasterki.