Piadina z tuńczykiem

Ewa
Przekąski
22.11.2020 8:54
Piadina z tuńczykiem

Chlebek: 250 g mąki 125 ml wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 1 słoiczek tuńczyka w oleju (użyłam NIXE, z Lidla) 125 g serka śmietankowego 1 czerwona cebula 1 jabłko 30 g sera cheddar biały ocet winny – 1-2 łyżki 1 łyżeczka musztardy grillowej tabasco – opcjonalnie Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą oraz proszkiem do pieczenia. Z każdej formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na płaski placek. Gotowy placek ostrożnie zsuwamy z patelni na deskę do krojenia. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy całość dłońmi, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody). Smażymy placek po 2-3 minuty z każdej strony (do lekkiego zarumienienia). Dodajemy osączonego z zalewy i lekko rozdrobnionego tuńczyka, serek śmietankowy oraz starty ser cheddar. Po przygotowaniu dwóch sztuk, uznałam, że farszu starczy mi na jeszcze jedną. Osobiście smakowały mi i na ciepło i na zimno. W międzyczasie cebulę oraz jabłko kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/11/22/piadina-z-tunczykiem/