Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią

Ewa
Przekąski
13.10.2020 9:25
Paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, papryką i cukinią

Przygotowując paluchy na domowe imprezy robię je z ciut większej ilości (3 op. ciasta francuskiego, około 1 kg mięsa, 1 duża papryka, 1 cukinia i 2 puszki pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku i 200 g sera), piekę od razu na dwóch poziomach (dwie blaszki na raz, a wcześniej 1 osobno -> w sumie 18 sztuk). Zróbcie koniecznie! 2 op. ciasta francuskiego 700-800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 nieduża lub połowa dużej cukinii 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 1-2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie zawsze CIRIO z bazylią) 150 g tartej mozzarelli (tej żółtej, do pizzy) sól, pieprz, szczypta przyprawy ognistej Sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku szczypta curry sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na porcje (ja kroję ciasto wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki – w sumie z jednego ciasta francuskiego wychodzi mi 6 paluchów). Robię je często na różne uroczystości rodzinne lub bez okazji, na kolację lub z barszczykiem na obiad. Może się wydawać, że po 2 sztuki na osobę to aż nadto – ale ten rewelacyjny smak powoduje, że pomimo uczucia sytości ma się ochotę zjeść jeszcze jedną porcję. Należy również pamiętać o dobrym odparowaniu farszu – jeśli będzie zbyt mokry, niekorzystnie wpłynie to na efekt końcowy (ciasto francuskie na spodzie nie wyjdzie chrupiące). Propozycja ta jest fajną opcją na imprezę również z tego względu, że farsz przygotowuję sobie z rana, przestudzony przekładam do dużego woreczka strunowego i wstawiam do lodówki. Do przestudzonej masy mięsno-warzywnej dodajemy tartą mozzarellę, mieszamy (farsz znacznie lepiej się nakłada, gdy jest on schłodzony, proponuję więc wstawić go do lodówki choćby na 30 minut). Jeśli dla Was okaże się to mimo wszystko za dużo, nic straconego – te paluchy świetnie odgrzewają się i można zjeść je następnego dnia. Gdy goście są już w drodze, rozkładam farsz na cieście, formuję szybko paluchy i wstawiam do piekarnika. Na środek każdego kawałka wykładamy porcję farszu (1-2 łyżki). Uwagi: Przed wstawieniem paluchów do piekarnika, można posmarować je rozkłóconym żółtkiem – ładniej się zapieką, choć ja zwykle ten etap pomijam. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni aż do zarumienienia (na około 25-35 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/10/13/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-miesem-mielonym-papryka-i-cukinia/