GOFRY CHURROS

Beata
Desery
26.08.2020 10:05
GOFRY CHURROS

Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: - 2 szklanki maślanki - 2 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki oleju - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli Posypka: - 1/4 szklanki stopionego masła - 1/3 szklanki drobnego kryształu - 1 łyżka cynamonu Sos: - 100 g czekolady (gorzka lub mleczna, może być pół na pół) - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietanki 30% 1. Ja robiłam bez, ale kolejnym razem już mam zapowiedziane, że gofry muszą być z sosem :-) W tym czasie przygotować posypkę - cukier mieszamy z cynamonem, masło roztapiamy. Z podanego przepisu wychodzi około 9 gofrów na większej gofrownicy. Po upieczeniu smarujemy je masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. 4. Usmażone jeszcze ciepłe gofry za pomocą pędzelka smarujemy masłem i posypujemy posypką cynamonową. Dodajemy cukier, sól, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 2. 3. Rozgrzać gofrownicę, smażyć gofry na złoty kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2020/08/gofry-churros.html