15 sztuk śliwek 1 łyżeczka cynamonu odrobinka soli (mniej niż szczypta) opcjonalnie słodziwo (erytrol) 3 kopiate łyżki masła 3 łyżki erytrolu 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka (lub 2 łyżki mleczka kokosowego i 2 łyżki wody) 8 łyżek płatków owsianych różne orzechy, ziarna, rodzynki Nareszcie zaczynamy sezon na śliwki. Dziś chcę Wam zaproponować taki deser bez użycia cukru ale bardzo pyszny ;)Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Świeże śliwki są pyszne i często je zajadam, ale czasem przychodzi mi ochota na coś wykwintnego. Jeśli mimo to będą dla Was za kwaśne po usmażeniu, to można dodać jakiegoś słodziwa do smaku np. erytrolu. Ten deser najlepiej smakuje po około godzinie, gdy płatki nabiorą soczystości od śliwek i polewy. Do 4 pucharków na dno dajemy usmażone śliwki (mogą być ciepłe).