Składniki na krem budyniowy: - 1 szkl mleka - 1 szkl śmietanki 30% - 1/3 szkl cukru białego - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 2 żółtka - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 150 g białej czekolady - 50 g masła - szczypta soli Mleko, kremówkę, ekstrakt, sól i masło umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Składniki na kruchy spód: - 1 3/4 szkl mąki pszennej - 1/4 szkl cukru pudru - 120 g masła, zimnego - 2 żółtka - szczypta soli Ciasto idealne na lato, nie topi się w czasie upałów i nie trzeba go chować od razu do lodówki. Tarta z dowolnymi owocami na kruchym cieście i słodkim, budyniowym kremem tworzy idealne połączenie. Na podpieczony spód można wyłożyć parę łyżek ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego do smarowania Po tym czasie wyłożyć na formę do tart, uprzednio wysmarowaną masłem. Wstawić na średni ogień, cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki i ponownie zmiksować.