kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

Ciasta
15.08.2020 9:58
kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką

ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek budyniowa pianka: 5 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego (ja dałam te duże) 125 ml oleju jeżyny Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ja jakoś długo się za nie zabierałam i pierwszy raz dopiero teraz i powiem szczerze, iż nie od razu przypadło mi do gustu lecz tak zasmakowało wszystkim wokoło że były dwie powtórki w jednym tygodniu... Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Większą część ciasta ścieramy na blachę (u mnie duża 24X35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2017/10/kruche-ciasto-z-jezynami-i-budyniowa.html