Chłodnik arbuzowo-jagodowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z gęstym jogurtem.

Magdalena
Zupy
14.08.2020 19:28
Chłodnik  arbuzowo-jagodowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z gęstym jogurtem.

Jednak arbuzy ceni się za inne właściwości – dużą zawartość przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych, oraz cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz… działa jak viagra. Składniki : 500 g arbuza 200 g jagód Mały kawałek startego imbiru Gesty jogurt Brazylia do dekoracji Trawa cytrynowa #doterra (3 kropelki – takie zastępstwo, nie mam świeżej, a olejki eteryczne doTerra świetnie spełniają swoją rolę. https://www.instagram.com/lyzkawzupie/ Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych. 😊 Resztę arbuza kroimy w większą kostkę, sypiemy jagody i wylewamy naszą arbuzową zupę. Na letni obiad idealnie sprawdzi zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i jagody . 300g arbuza blendujemy, z olejem, przyprawami, kropelkami i octem balsamicznym. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazylią. Sól i pieprz 2 łyżki oleju 2 kropelki olejku eterycznego doTerra (ewentualnie 1/2 cytryny) Jest idealny na upalne dni, gdzie chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Z braku posiadania trawy cytrynowej, dodałam olejek eteryczny doTerra.