A Wy? Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - niepełna szklanka ciepłej wody - 40 g świeżych drożdży - szczypta soli - pół łyżki cukru - 3 łyżki oliwy z oliwek lub opcjonalnie oleju rzepakowego Dodatki: - pół opakowania kabanosów – u mnie kabanosy serowe Olewnik - 3 pieczarki - 1/4 czerwonej papryki - 1/4 zielonej papryki - 2-3 łyżki kukurydzy - 2 szczypty suszonej cebuli - około 200 g żółtego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) - ulubiony sos pomidorowy na spód pizzy (opcjonalnie ketchup) Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (obserwujemy pizze! powinna mieć ładnie przyrumienione brzegi), u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). przepis na pizze na bogato. Następnie wykładamy nasze składniki, na koniec dodając 2 szczypty suszonej cebuli. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. Jeśli jesteś z Warszawy i chcesz kupić produkty na ten wpis sprawdź najlepsze sklepy spożywcze Warszawa: https://www.topspozywcze.pl/sklepy-spozywcze-miasta/sklepy-warszawa/ Całość posypujemy resztą startego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom). Duża pizza na dużą blachę, a do tego duża ilość kolorowych składników. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.