Ciasto z mikrofalówki w minutę! Poznaj łatwe przepisy

Katarzyna
Kulinaria
06.07.2020 19:37
Ciasto z mikrofalówki w minutę! Poznaj łatwe przepisy

Goście mają to do siebie, że czasami bywają niespodziewani. Nie zawsze mamy upieczone ciasto czy ciastka w szafce, żeby ich poczęstować. Czasami zdarza się też, że sami mamy ochotę na coś słodkiego. Gdy nie mamy wiele czasu lub chęci, wtedy idealnym rozwiązaniem jest ciasto z mikrofali.

Zdjęcie Ciasto z mikrofalówki – poznaj przepis #1

Ciasto z mikrofali

Do przygotowania tego szybkiego ciasta potrzeba kilku składników. Należy przygotować:

• 2 łyżki cukru,

• 3 łyżki mąki,

• 2 łyżki kakao,

• łyżeczkę cukru wanilinowego,

• pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli

• 0,25 l mleka

• 2 łyżki oleju

• opcjonalnie kawałki czekolady.

Na początek w kubku należy połączyć suche składniki, a dopiero później dodać do nich mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Na sam koniec dorzucamy do kubka kawałki czekolady, aby uzyskać wzbogacony efekt. Taką masę umieszczamy w mikrofali i po minucie delektujemy się słodką przekąską.

Murzynek

W mikrofali możemy również przygotować tak pyszne ciasto jak murzynek. Do jego przygotowania potrzeba:

• 3 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej,

• 3 łyżek kakao,

• 2 łyżek cukru,

• łyżkę startej czekolady lub kropek czekoladowych,

• 25 g masła,

• 30 ml mleka,

• 1/4 łyżeczki sody

Na początku należy rozpuścić w kubku masło i następnie dodać „suche” składniki i dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mleko i startą czekoladę. Kubek wkładamy na 90 sekund do mikrofali na 800 W.

Zdjęcie Ciasto z mikrofalówki – poznaj przepis #2

Ciasto waniliowe

Z mikrofali można „wyczarować” również ciasto waniliowe. Aby je przygotować należy zebrać poniższe składniki:

• 1 niewielkie jajko,

• 5 płaskich łyżek mąki tortowej,

• 1 łyżka cukru wanilinowego,

• 4 łyżki mleka,

• 2 łyżki oleju rzepakowego,

• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na początku należy roztrzepać jajko i dodać do niego mąkę, cukier oraz „mokre” składniki. Powstała masa powinna być jednolita i bez grudek. Dopiero taką masę należy wstawić do mikrofali na 800 W i piec przez około 3 minuty.