Goście mają to do siebie, że czasami bywają niespodziewani. Nie zawsze mamy upieczone ciasto czy ciastka w szafce, żeby ich poczęstować. Czasami zdarza się też, że sami mamy ochotę na coś słodkiego. Gdy nie mamy wiele czasu lub chęci, wtedy idealnym rozwiązaniem jest ciasto z mikrofali.
Ciasto z mikrofali
Do przygotowania tego szybkiego ciasta potrzeba kilku składników. Należy przygotować:
• 2 łyżki cukru,
• 3 łyżki mąki,
• 2 łyżki kakao,
• łyżeczkę cukru wanilinowego,
• pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli
• 0,25 l mleka
• 2 łyżki oleju
• opcjonalnie kawałki czekolady.
Na początek w kubku należy połączyć suche składniki, a dopiero później dodać do nich mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy należy dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać. Na sam koniec dorzucamy do kubka kawałki czekolady, aby uzyskać wzbogacony efekt. Taką masę umieszczamy w mikrofali i po minucie delektujemy się słodką przekąską.
Murzynek
W mikrofali możemy również przygotować tak pyszne ciasto jak murzynek. Do jego przygotowania potrzeba:
• 3 płaskich łyżek mąki pszennej tortowej,
• 3 łyżek kakao,
• 2 łyżek cukru,
• łyżkę startej czekolady lub kropek czekoladowych,
• 25 g masła,
• 30 ml mleka,
• 1/4 łyżeczki sody
Na początku należy rozpuścić w kubku masło i następnie dodać „suche” składniki i dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mleko i startą czekoladę. Kubek wkładamy na 90 sekund do mikrofali na 800 W.
Ciasto waniliowe
Z mikrofali można „wyczarować” również ciasto waniliowe. Aby je przygotować należy zebrać poniższe składniki:
• 1 niewielkie jajko,
• 5 płaskich łyżek mąki tortowej,
• 1 łyżka cukru wanilinowego,
• 4 łyżki mleka,
• 2 łyżki oleju rzepakowego,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na początku należy roztrzepać jajko i dodać do niego mąkę, cukier oraz „mokre” składniki. Powstała masa powinna być jednolita i bez grudek. Dopiero taką masę należy wstawić do mikrofali na 800 W i piec przez około 3 minuty.