Trzy pasty, które zachwycą gości, a Tobie nie zajmą wiele czasu!

Patrycja
Kulinaria
04.08.2020 17:46
Trzy pasty, które zachwycą gości, a Tobie nie zajmą wiele czasu!

Szykujesz imprezę w domu i zastanawiasz się, jakie przystawki przygotować? Chcesz zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niespotykanym? Poniżej znajdziesz trzy proste przepisy na pyszne pasty, które zachwycą Twoich znajomych, a ich przygotowanie nie zajmie wiele czasu. 

Pasta z awokado, fetą i czosnkiem

Ta pasta doskonale sprawdzi się na kanapkach, jako imprezowa przystawka. Pyszny, lekko pikantny, kremowy dip, na pewno zasmakuje Twoim gościom.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 gram sera feta
  • Sól, pieprz
  • Kiełki brokuła, rzodkiewki lub szczypiorek

Przygotowanie:

Awokado przetnij wzdłuż, usuń pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Przełóż je do miski, dodaj ser feta, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zblenduj wszystko na gładką, kremową masę. Przetnij kanapki na trójkąty, każdy z nich posmaruj pastą. Udekoruj kiełkami lub drobno pokrojonym szczypiorkiem, posyp świeżym pieprzem do smaku.

Zdjęcie Trzy pasty, które zachwycą gości, a Tobie nie zajmą wiele czasu! #1

Pasta z jajkiem, serem i czosnkiem

To kolejna propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu dip. Do jego wykonania, będziesz potrzebowała zaledwie kilku składników.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo, po ostudzeniu przeciśnij je przez praskę lub rozgnieć widelcem. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz i rozgnieć czosnek. Dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na ciemnym pieczywie lub grzankach, posypane szczypiorkiem.

Zdjęcie Trzy pasty, które zachwycą gości, a Tobie nie zajmą wiele czasu! #2

Pasta z papryką, oliwkami i suszonymi pomidorami

Wyśmienity i szybki przepis na śródziemnomorską pastę, która zachwyci Twoich gości.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie zielonych oliwek
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

 

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Wstaw do piekarnika na 180°C na około 30 minut, tak by skórka stała się ciemna. Po wystudzeniu, usuń skórkę i zmiksuj paprykę z oliwkami, suszonymi pomidorami, czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowaną pastą, posmaruj kanapki.

Zdjęcie Trzy pasty, które zachwycą gości, a Tobie nie zajmą wiele czasu! #3