Szybka sałatka ryżowa - składniki: - 1 szklanka ryżu - 4 jajka ugotowane na twardo - 0,5 długiego ogórka - 1 papryka - 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g) - 1 pęczek szczypiorku - 150 g jogurtu naturalnego gęstego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka musztardy - 2 ząbki czosnku - przyprawy: sól i pieprz Jak zrobić szybką sałatkę ryżową? Pyszna, szybka w przygotowania, kolorowa sałatka ryżowa z jajkiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą, z dodatkiem wyrazistego w smaku sosem jogurtowym z musztardą i czosnkiem. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. - W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. - Do miski wrzuć ryż, dodaj jajka, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekany szczypiorek.