Tosty z bananem i śliwkami z jogurtem

Dorota
Desery
12.08.2020 9:38
Tosty z bananem i śliwkami z jogurtem

Składniki: 4 kromki chleba (może być czerstwy) 2 dojrzałe banany 200 g jogurtu greckiego, skyra albo ogurtu wegańskiego* 5-6 dużych śliwek* 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 300 ml czarnej, mocnej herbaty 1 łyżka masła 4 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni migdałów Przygotowanie: Śliwki kroimy w ćwiartki, zalewamy herbatą i odstawiamy na 30 minut lub dłużej (im dłużej tym wyraźniejszy będzie smak herbaty). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy śliwki i podsmażamy minutę, dolewamy miód lub syrop klonowy i smażymy na średnim ogniu, aż śliwki zmiękną, a płyn zgęstnieje i się lekko skarmelizuje. Świetnie sprawdzi się jako baza do puddingu chlebowego z tego przepisu albo – jezeli jeszcze nie jest twarde jak kamień, nada się doskonale do przygotowania tych tostów. Na suchej patelni grillowej lub zwykłej kładziemy kromki chleba i podsmażamy, uważając, żeby się nie przypalił. Zdrowy deser na śniadanie – czyli pyszny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa Polacy marnują przeogromne ilości chleba. Te wersję bardzo czesto przygotowuję, kiedy jestem nad jeziorem, skąd Was serdecznie pozdrawiam – nie wymaga ona wielu sprzętów, a tylko patelnię, deske i nóż. Śliwki można zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami albo borówkami i malinami (te dajemy świeże, nie podsmażamy). Te tosty z bananem i śliwkami z jogurtem to coś, czego nie będziecie potrafili zrobić tylko raz, obiecuję! One uzależniają, można je przygotowywać w różnych wariantach i stanowią cudowny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/tosty-z-bananem-i-sliwkami-z-jogurtem-pyszny-sposob-na-czerstwy-chleb/