Długo pieczona łopatka wieprzowa - składniki: - 1,2 kg łopatki wieprzowej - 3 łyżki wędzonej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ostrej papryki - 2 łyżeczki tymianku - 1,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżki brązowego cukru - 6 łyżek oleju - 8 ząbków czosnku - 4 cebule Jak zrobić długo pieczoną łopatkę wieprzową? - Po upływie powyższego czasu obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, a pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na plastry. - Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, tymianek, sól, pieprz, cukier, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i olej. Niesamowicie krucha, aromatyczna, soczysta łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką pieczona przez pięć godzin w niskiej temperaturze.