Burgery z kurczakiem

Ewa

Obiad

12.08.2020 8:58

Burgery z kurczakiem

mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki bazylii olej Sos: 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 3-4 łyżki łagodnego ketchupu szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Bułki przygotowujemy wg podanego obok listy składników przepisu. Polecam i Wam! 4-5 bułek hamburgerowych (polecam z TEGO przepisu – KLIK, posmarowane masłem, posypane tartym parmezanem) 1 pomidor czerwona cebula sałata karbowana listki szczawiu lub szpinaku – opcjonalnie ogórki konserwowe około 600 g piersi kurczaka 1/2 szkl. Tym razem nie smarowałam ich jajkiem, a roztopionym masłem i posypałam tartym parmezanem – no cud, miód, malina;) Początkowo zastanawiałam się też nad mięsem – chciałam burgery z kurczakiem i pierwsza myśl, to były takie grillowane, bez panierki. Zaciekawił mnie jednak przepis na kurczaka marynowanego w zalewie po ogórkach, z dodatkiem cukru pudru w panierce. No i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! 😀 Burgery wyszły tak pyszne, że już marzy mi się kolejne podejście 🙂 Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoto. Kawałki kurczaka panierujemy w jajku oraz mące z przyprawami. Dodajemy cukier puder oraz słodką paprykę, sól, pieprz, granulowany czosnek oraz suszoną bazylię. Oczyszczone piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę, ogórki i pomidora kroimy na cienkie plasterki. zalewy spod ogórków konserwowych (u mnie Vortumnus) 2 jaja 1/4 szkl. Wkładamy je do woreczka z suwakiem i zalewamy zalewą spod ogórków. Bułki kroimy na pół.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/12/burgery-z-kurczakiem/