- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
4kg dyni
Przepis
Kaloryczność: niska
Koszt: do 10 zł
Przygotowanie:
Puree z dyni wykorzystuję do przyrządzenia ciasta dyniowego lub kremu z dyni, jesienią przygotowuję puree do słoików, aby mieć je zawsze w mojej spiżarce, gdy mam ochotę na dynię :)
Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.
Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.
Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus
Gotowe puree z dyni przekładamy do wyprażonych w piekarniku słoików i lekko zakręcamy, (ważne, aby zostawić kilka centymetrów pustego miejsca od góry słoika).
Wkładamy słoiki do dużego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez około 20 minut.
Idealne warzywko na zimę! :)