Puree z dyni na zimę

mela
Przetwory
19.10.2015 17:15
Puree z dyni na zimę
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

4kg dyni

Przepis

Kaloryczność: niska

Koszt: do 10 zł

Przygotowanie:

Puree z dyni wykorzystuję do przyrządzenia ciasta dyniowego lub kremu z dyni, jesienią przygotowuję puree do słoików, aby mieć je zawsze w mojej spiżarce, gdy mam ochotę na dynię :)

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.

Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.

Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus

Gotowe puree z dyni przekładamy do wyprażonych w piekarniku słoików i lekko zakręcamy, (ważne, aby zostawić kilka centymetrów pustego miejsca od góry słoika).

Wkładamy słoiki do dużego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez około 20 minut.

Idealne warzywko na zimę! :)