Przepis
Składniki (na dużą blaszkę, czyli około 5 porcji):
około 200 g kiełbaski chorizo
1 duża cukinia
1 duża czerwona papryka
1 duża czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
garść zielonych oliwek (użyłam nadziewane papryką)
około 400-500 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki lub passata pomidorowa)
makaron (ja użyłam takich muszelek), około 300 g suchego makaronu
1 kulka mozzarelli
przyprawy: spora ilość słodkie papryki w proszku, sporo suszonego oregano, bazylii, tymianku, odrobina suszonego rozmarynu i ostrej papryki w proszku, odrobina soli i pieprzu
świeżo tarty parmezan
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Kiedy z kiełbaski wytopi się tłuszcz dodajemy posiekaną cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystkie składniki smażymy chwilę, aż chorizo będzie lekko zrumienione, zalewamy pomidorami, dodajemy trochę przypraw oraz pokrojone na połówki oliwki, przykrywamy i dusimy (raz na jakiś czas można zamieszać i jeszcze doprawić do smaku). W międzyczasie gotujemy makaron (al dente!) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy makaron jest gotowy dodajemy do niego sos z warzywami i chorizo, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy mozzarellę. Podajemy na gorąco posypane parmezanem.