Zapiekanka makaronowa – leczo

Krzysztof
Zapiekanki
16.07.2014 11:38
Zapiekanka makaronowa – leczo

Przepis

Składniki (na dużą blaszkę, czyli około 5 porcji):

około 200 g kiełbaski chorizo

1 duża cukinia

1 duża czerwona papryka

1 duża czerwona cebula

1 duży ząbek czosnku

garść zielonych oliwek (użyłam nadziewane papryką)

około 400-500 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki lub passata pomidorowa)

makaron (ja użyłam takich muszelek), około 300 g suchego makaronu

1 kulka mozzarelli

przyprawy: spora ilość słodkie papryki w proszku, sporo suszonego oregano, bazylii, tymianku, odrobina suszonego rozmarynu i ostrej papryki w proszku, odrobina soli i pieprzu

świeżo tarty parmezan

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię. Kiedy z kiełbaski wytopi się tłuszcz dodajemy posiekaną cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Wszystkie składniki smażymy chwilę, aż chorizo będzie lekko zrumienione, zalewamy pomidorami, dodajemy trochę przypraw oraz pokrojone na połówki oliwki, przykrywamy i dusimy (raz na jakiś czas można zamieszać i jeszcze doprawić do smaku). W międzyczasie gotujemy makaron (al dente!) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy makaron jest gotowy dodajemy do niego sos z warzywami i chorizo, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy mozzarellę. Podajemy na gorąco posypane parmezanem.