Przepis
Przepis na 1 blachę (tortownica średnica 24 cm):
Na biszkopt red velvet:
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. kartoflanki
- 3 łyżki octu
- 7 łyżek wody
- 3 łyżek proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu (po upieczeniu kroimy na 2 cześci)
Na masę serową:
- 0,5 kg mielonego twarogu (najlepiej wanilinowego)
- 150 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 1 laska wanilii
Na biszkopt red velvet:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru (jajka z lodówki).
2. W drugiej misce ucieramy żółtka, wodę i ocet.
3. Do ubitych białek dolewamy żółtka i łączymy w masę jajeczną.
4. Mąkę mieszamy z kartoflanką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao oraz czerwony barwnik.
5. Dodajemy całość delikatnie do masy jajecznej.
6. Całość mieszamy.
7. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180'C 8. Po upieczeniu biszkopt dzielimy na dwie części.
Na masę:
1. Mielony twaróg, cukier wanilinowy oraz cukier puder miksujemy.
2. Dodajemy (rozpuszczoną w odrobinie wody) żelatynę i całość jeszcze chwilę miksujemy.
3. Do tortownicy wkładamy jeden krążek biszkoptu, wylewamy masę serową, na to kolejny krążek biszkoptu i na wierzch wylewamy resztę masy serowej.
4. Wkładamy do lodówki do czasu, aż masa zgęstnieje (około jednej godziny).
5. Wyjmujemy z tortownicy, brzegi dekorujemy okruszkami które otrzymaliśmy z wykrojenia ładnych krążków biszkoptu.