Zapiekanka makaronowa z beszamelem

przepis

                    Zapiekanka makaronowa z beszamelem
23Sty
Przepis

Jako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym i mnóstwem żółtego sera, parmezanem i mozzarellą. Zapraszam do gotowania!

Składniki:

400 g makaronu kokardki

500 g mięsa mielonego (u nas: wieprzowe)

100 g masła

70 g mąki pszennej

0,5 l mleka

3 szkl. sera (u mnie mozzarella i ementaler)

1/4 szkl. parmezanu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli lub do smaku

1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Makaron przygotowujemy al dente i odstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Powstałym beszamelem polewamy makaron, posypujemy 1 szkl. sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją grilla i termoobiegu) na 10-15 minut. W połowie pieczenia zapiekankę posypujemy parmezanem. Zapiekanka jest gotowa, gdy ser na wierzchu się zapiecze. Smacznego!

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na mój blog :)

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja