Na 1 bochenek (forma keksowa 26×13 cm): 500 g mąki pszennej typu 650 (3 1/3 szklanki o pojemności 250 ml) 1,5 szklanki ciepłej wody (poj. 250 ml) 1,5 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży łyżeczka cukru lub ksylitolu 1,5 łyżeczki soli słoiczek suszonych pomidorów w oleju (około 250 g) opcjonalnie rozbełtane jajko dla ładnego wyglądu Pomidory wyjmij z oleju i pokrój na nieco mniejsze części. Po upieczeniu pozostaw w formie na 15 minut, następnie wyjmij i odłóż, by całkowicie ostygł. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie urośnie i podwoi swoją objętość). Chleb można jeść zaraz po upieczeniu, ale łatwiej się kroi na kromki, gdy już całkowicie przestygnie. Mieszaj łyżką po trochę dosypując resztę mąki, by stopniowo łączyła się z pozostałymi składnikami. W misce umieść wodę, suszone drożdże, pomidory, cukier, sól i trochę mąki.