Składniki (4 porcje): 500 ml przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów (400 g) 2 marchewki pietruszka (korzeń) kawałek selera cebula 2-3 ząbki czosnku 2 pełne łyżki ziół prowansalskich sól i pieprz (lub ulubione przyprawy, np. Vegeta łyżka oleju lub oliwy opcjonalnie można dodać słodką śmietankę lub mleczko kokosowe Jeśli zostanie Ci nadmiar zupy, możesz ją zamrozić lub następnego dnia dodać, np. do leczo, fasoli po bretońsku lub gulaszu mięsnego. Zupa jest gotowa, ale jeśli wolisz rzadszą, dolej trochę wody, bulionu, słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego, zmiksuj i jeszcze na chwilę zagotuj. Smacznego;) Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać innego dnia, np. do gulaszu lub zapiekanki. Nadaje się na wiele okazji – na codzienny obiad, wizytę gości lub rodzinną imprezę. Można ją pić al’a gorący kubek lub jeść klasycznie w talerzu z dodatkami. Zalej wodą lub bulionem tak, by tylko przykrywała warzywa – zagotuj.