Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika


                    Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika
30Lip

Są takie produkty, których używamy od wielu lat i mimo upływu czasu wciąż zachwycają swoimi właściwościami i skutecznym działaniem. Poznaj fenomenalny olej z rokitnika, który doceniły już nasze babcie. Pomaga zarówno na dolegliwości zdrowotne i doskonale sprawdzi się jako kosmetyk. A może i Ty go używasz?

Zdjęcie Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika #1

Czym jest rokitnik zwyczajny?

Rokitnik zwyczajny, nazywany rosyjskim ananasem to ozdobny krzew, uprawiany w wielu miejscach. Ma niskie wymagania uprawne i szybko się rozrasta. Ma żółte i zółtozielone kwiaty, osadzone na długich gałązkach, pokrytych kolcami i drobnymi listkami. Wytwarza pomarańczowe, owalne owoce, które stanowią bogactwo witamin A, B, C oraz E i substancji odżywczych.

Zdjęcie Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika #2

Zastosowanie oleju z rokitnika

Z rośliny wytwarzany jest olej, który ma wiele cennych właściwości. Stosowany jest w kosmetyce i medycynie, pomaga na wiele dolegliwości i schorzeń, doskonale wpływa na skórę. Poznaj szerokie zastosowanie oleju z rokitnika, i dowiedz się, kiedy warto po niego sięgać.

Zdjęcie Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika #3

Olej z rokitnika jako kosmetyk

Olej z rokitnika używany jest najczęściej jako składnik kremów, balsamów nawilżających, środków przeciw łysieniu i łupieżowi. Olej z rokitnika pielęgnuje, nawilża, odżywia i regeneruje skórę, łagodzi podrażnienia i oparzenia słoneczne. Usuwa przebarwienia i plamy, redukuje zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Ujędrnia i uelastycznia cerę. Oprócz tego można stosować go przy podrażnieniach i uszkodzeniach skóry: przy oparzeniach, odmrożeniach, grzybicy i trudno gojących się ranach.

Zdjęcie Jego właściwości doceniły już nasze babcie. Poznaj olej z rokitnika #4

Olej z rokitnika jako lek

Olej z rokitnika zwalcza stany zapalne, można go stosować przy gorączce i przeziębieniach. Usuwa dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga przy biegunce, zatwardzeniach, zgadze, a także wrzodach żołądka i dwunastnicy. Pomaga w walce z nadciśnieniem i obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne. Jest także skuteczny przy ukąszeniach owadów, zwłaszcza komarów.

To produkt o wielu cennych właściwościach, tani i bardzo skuteczny. Warto mieć go w swojej apteczce i regularnie stosować. Olej z owoców rokitnika kupimy w każdej aptece i wielu sklepach internetowych. Jego cena wynosi około 30 zł za 100 ml produktu.

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja