Rozmaryn to zioło głównie używane w kuchni jako aromatyczna przyprawa. Jednak ma również inne właściwości, które jako pierwsi docenili mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Uznawany był za roślinę leczniczą, ale także jako symbol miłości wierności i lojalności. W dawnych czasach używano go także, aby odpędzić złe duchy, w tym celu umieszczano go pod poduszką. Z kolei w francuskich szpitalach palono go z dodatkiem owoców jałowca w celu oczyszczenia powietrza. Sam rozmaryn, a także olejek rozmarynowy ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, poza tym działa [przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Ale to dopiero początek jego rozległego zastosowania.
Na oczy
Rozmaryn jest bogaty w kwas karnozowy, którego działanie może nas uchronić od zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Również przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na wzrok, dlatego rekomendowane jest picie herbatki z zawartością przeciwutleniaczy, złożonej z rozmarynu, kurkumy i tasznika.
Na pamięć
Naukowcy z Saint Louis University School of Medicine prowadzili badania na gryzoniach, które potwierdziły że rozmaryn ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Przeciwutleniacze pochodzące z rozmarynu mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie. Również poziom stresu oksydacyjnego w obrębie mózgu odpowiedzialnego za pamięć i uczenie się zostaje zmniejszony.
Na żołądek
Głównie w medycynie naturalnej wykorzystuje się jego działanie na przewód pokarmowy. Działa wspomagająco przy leczeniu chorób jelit. Właściwości żółciopędne i żółciotwórcze pobudzają trawienie. Współczesne badania wykazały również że może chroni błonę śluzową żołądka i zmniejsza ryzyko zapalenia żołądka typu B.
Na cukrzycę
Liczne badania naukowe wykazały, że rozmaryn przyczynia się do wzrostu insuliny i obniżenia poziomu cukru we krwi. Sprawia również, że wchłanianie węglowodanów z jelita cienkiego jest spowolnione, co zmniejsza poziom glikemii i insulinemii po posiłkowej. Niepotwierdzone natomiast są przypuszczenia, że miałby chronić i regenerować komórki trzustki, dzięki czemu są one zdolne do produkcji insuliny. Pewnym jest, że chroni przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do powikłań cukrzycowych.
Na wątrobę
Rozmaryn ma właściwości oczyszczające wątrobę, wykazano również, że może ochronić komórki wątroby przed uszkodzeniami również przez zażywane leki. Dawniej, jak i współcześnie chętnie sięga się po niego w celach detoksykacyjnych.
Łupież
Płukanki z dodatkiem rozmarynu możemy stosować w celu zapobiegania łupieżowi, mają one działanie przeciwgrzybiczne i łagodzące. Wystarczy, że do wcześniej zagotowanego octu (2 szklanki ) dodamy 2 łyżki suszonego rozmarynu i odstawimy na 10 minut. Płukankę możemy przecedzić przed użyciem.
Rozmarynu i olejku rozmarynowego w celach leczniczych nie powinny stosować kobiety w ciąży, oczywiście mogą go używać w kuchni.
Ciekawostką jest, że gdy już zużyjemy świeży rozmaryn, możemy wykorzystać również jego łodygę jako aromatyczny patyczek do szaszłyka.