Rozmaryn to zioło głównie używane w kuchni jako aromatyczna przyprawa. Jednak ma również inne właściwości, które jako pierwsi docenili mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Uznawany był za roślinę leczniczą, ale także jako symbol miłości wierności i lojalności. W dawnych czasach używano go także, aby odpędzić złe duchy, w tym celu umieszczano go pod poduszką. Z kolei w francuskich szpitalach palono go z dodatkiem owoców jałowca w celu oczyszczenia powietrza. Sam rozmaryn, a także olejek rozmarynowy ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, poza tym działa [przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Ale to dopiero początek jego rozległego zastosowania.
![]()
Na oczy
Rozmaryn jest bogaty w kwas karnozowy, którego działanie może nas uchronić od zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Również przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na wzrok, dlatego rekomendowane jest picie herbatki z zawartością przeciwutleniaczy, złożonej z rozmarynu, kurkumy i tasznika.
![]()
Na pamięć
Naukowcy z Saint Louis University School of Medicine prowadzili badania na gryzoniach, które potwierdziły że rozmaryn ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Przeciwutleniacze pochodzące z rozmarynu mogą wspomagać uczenie się i zapamiętywanie. Również poziom stresu oksydacyjnego w obrębie mózgu odpowiedzialnego za pamięć i uczenie się zostaje zmniejszony.
![]()
Na żołądek
Głównie w medycynie naturalnej wykorzystuje się jego działanie na przewód pokarmowy. Działa wspomagająco przy leczeniu chorób jelit. Właściwości żółciopędne i żółciotwórcze pobudzają trawienie. Współczesne badania wykazały również że może chroni błonę śluzową żołądka i zmniejsza ryzyko zapalenia żołądka typu B.
![]()
Na cukrzycę
Liczne badania naukowe wykazały, że rozmaryn przyczynia się do wzrostu insuliny i obniżenia poziomu cukru we krwi. Sprawia również, że wchłanianie węglowodanów z jelita cienkiego jest spowolnione, co zmniejsza poziom glikemii i insulinemii po posiłkowej. Niepotwierdzone natomiast są przypuszczenia, że miałby chronić i regenerować komórki trzustki, dzięki czemu są one zdolne do produkcji insuliny. Pewnym jest, że chroni przed stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do powikłań cukrzycowych.
![]()
Na wątrobę
Rozmaryn ma właściwości oczyszczające wątrobę, wykazano również, że może ochronić komórki wątroby przed uszkodzeniami również przez zażywane leki. Dawniej, jak i współcześnie chętnie sięga się po niego w celach detoksykacyjnych.
![]()
Łupież
Płukanki z dodatkiem rozmarynu możemy stosować w celu zapobiegania łupieżowi, mają one działanie przeciwgrzybiczne i łagodzące. Wystarczy, że do wcześniej zagotowanego octu (2 szklanki ) dodamy 2 łyżki suszonego rozmarynu i odstawimy na 10 minut. Płukankę możemy przecedzić przed użyciem.
![]()
Rozmarynu i olejku rozmarynowego w celach leczniczych nie powinny stosować kobiety w ciąży, oczywiście mogą go używać w kuchni.
Ciekawostką jest, że gdy już zużyjemy świeży rozmaryn, możemy wykorzystać również jego łodygę jako aromatyczny patyczek do szaszłyka.
![]()