Składniki
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- pieprz czarny
- sól
Sos whiskey
- 250 g pieczarek brązowych
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 150 ml bulionu wołowego
- 80 ml irlandzkiej whiskey *
- 2 łyżki masła klarowanego
- 120 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego
- sól
Przepis
Przygotowanie
- Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy plastry mięsa i smażymy z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Mięso zdejmujemy z patelni na talerz.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/poledwiczki-w-sosie-whiskey/