Składniki: 350 g agrestu 2 łyżki cukru 250 ml spirytusu 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2-3 cm kawałek imbiru Wykonanie: Agrest myjemy i usuwamy szypułki, wkładamy do słoika, posypujemy 2 łyżkami cukru i lekko rozgniatamy. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na nalewki: Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem jest idealna na jesienne i zimowe chłodne wieczory, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie najlepiej na parapet, aż cukier się rozpuści. Ja zrobiłam ją z ciemnych owoców agrestu, pyszna jest też ta z jasnych. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na minimum 5-6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.