Kiszone rzodkiewki

Agata
Przetwory
29.05.2017 6:52
Kiszone rzodkiewki

Kiszonki na zdrowie Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. ------------------------------------------------------------- Kiszone rzodkiewki Czas przygotowania: 30 minut + 4-5 dni Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1000 ml wody 1 łyżka soli niejodowanej 2 baldachimy kopru 2 ząbki czosnku kawałek chrzanu Wykonanie: Rzodkiewki myjemy i obcinamy im łodyżki. Są dobrym źródłem witaminy C - jednak wbrew potocznej opinii świeże owoce i warzywa zawierają więcej tej witaminy niż kiszonki -, A, E i K, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Rzodkiewki układamy w wyparzonych słoiczkach na przemian z chrzanem, koprem i czosnkiem. Warto pamiętać o tym, że kiszonki zawierają jednak dużo soli, która w nadmiarze szkodzi. Do tej pory głównie kisiliśmy ogórki i kapustę, okazuje się, że tak na prawdę to możemy zakisić wszystko. Kiszonki najlepiej jadać na surowo - gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii. Jakiś czas temu zapanowała moda na kiszonki, czyli kiszone warzywa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/05/kiszone-rzodkiewki.html