Golonka w piwie metodą sous vide

Agata
Obiad
25.05.2018 19:58
Golonka w piwie metodą sous vide

Oczywiście część z nich znika tak szybko jak się pojawiły – bo są tylko przereklamowanymi urządzeniami, które nic nie wnoszą, poza uszczupleniem naszego portfela – natomiast druga część okazuje się być hitem i na dłużej pozostanie w naszych kuchniach. Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa: • 58 °C – 62 °C: temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste. • 66 °C – 68 °C: temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa. Jeśli nie macie urządzenia czy cyrkulatora do sous vide, mięso zamknięte w próżniowym woreczku możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Składniki: 2 duże golonki 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarnek ziela angielskiego sól do natarcia mięsa 500 ml piwa 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli Wykonanie: Każdą golonkę nacieramy solą i wkładamy do osobnego woreczka. Metoda gotowania sous vide Co jakiś czas na kulinarnym rynku pojawiają się różne nowości tudzież gadżety, które mają nam ułatwić i uprzyjemnić gotowanie, a także podnieść walory smakowe produktów, które spożywamy. W sieci są tabelki, które określają dokładny czas i temperaturę gotowania poszczególnych produktów, a z czasem sami sobie wypracujemy te wartości, które będą odpowiadały naszym smakom i gustom. Po przygotowaniu mięsa metodą sous vide podpiekamy je jeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw. Ząbki czosnku kroimy w plasterki, okładamy nimi mięso (1 ząbek w plasterkach na jeden woreczek). Sous vide to nowoczesna metoda gotowania, a jej nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dokładnie w próżni. Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie. Na rynku znajdziemy też inne urządzenia składające się z kwadratowego lub prostokątnego metalowego pojemnika, połączonego z cyrkulatorem. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie i z tego powodu nie wymaga ona dodawania wielu ziół i przypraw. Dziś zapraszam Was na golonkę w piwie przygotowaną metodą sous vide. Pamiętajmy, że sous vide to parzenie w gorącej wodzie, a nie gotowanie we wrzątku! • 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. Warto pamiętać, że gotowanie próżniowo zapakowanej żywności pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, jak również uzyskać niezwykle delikatne potrawy Podczas użycia cyrkulatora ważne są dwie rzeczy: czas i temperatura. Golonki nacieramy przyprawami i wraz z powstałym podczas parzenia sosem przekładamy do żaroodpornej formy, w której będziemy piec golonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2018/05/golonka-w-piwie-metoda-sous-vide.html