Foccacia

Foccacia

Składniki - 600 g mąki pszennej - 350 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 50 g dobrej jakości oliwy z oliwek - opcjonalnie ząbek czosnku starty na drobno - dodatki wg. uznania - pomidorki koktajlowe - oliwki czarne lub zielone - ostra papryczka - sól gruboziarnista - wiórki parmezanu - grubo mielony pieprz - świeży rozmaryn - świeży tymianek - i tak dalej… 🙂 Liczba porcji 12 kawałków Forma do pieczenia jedna duża blacha lub dwie mniejsze Wartości odżywcze Przygotowanie Z wody, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn, który odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Już na samą myśl robię się głodna i wracam myślami do podróży do Włoch, gdzie foccacią można było się zajadać na każdym rogu. Wyrabiamy elastyczne i lekko lepiące się ciasto (mikserem około 7 minut, ręcznie około 10-15 minut). Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1,5 h. Foccacia Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Foccacię odstawiamy jeszcze na około 10 minut. Ciasto, które już wyraźnie wyrosło, odpowietrzamy i krótko wyrabiamy na blacie. Rozciągnięte ciasto smarujemy oliwą i na wierzchu układamy wybrane dodatki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/foccacia/