Mazurek wielkanocny - kruchy spód i dwa pomysły na nadzienie

Ciasta
09.04.2020 10:21
Mazurek wielkanocny - kruchy spód i dwa pomysły na nadzienie

Liczba porcji 2 spody do mazurków: - tortownica o średnicy 24 cm - prostokątna foremka o wymiarach około 21 cm na 32 cm Każdy spód to około 12 porcji mazurka. [shopeneo-widget id=339756e0-04e9-4700-a720-25aa1696a59a] Mazurek pomarańczowy - 4 pomarańcze - cytryna - pół szklanki cukru - szczypta imbiru i cynamonu - garść płatków migdałów - 50 g białej czekolady Przygotowanie Konfitura z pomarańczy. Wartości odżywcze w porcji (jeden kawałek): - Kalorie: 213,5 - Białko: 2,9 g - Tłuszcz: 9,5 g - Węglowodany: 32,5 g Czas przygotowania – około 60 minut na konfiturę + 20 minut na udekorowanie mazurka Liczba porcji – około 12 kawałków Mazurek bakaliowy z czekoladą i powidłami - garść siekanych migdałów - mały słoiczek powideł węgierkowych - garść suszonych moreli - 3-4 suszone figi - garść suszonej żurawiny - garść grubo siekanych orzechów włoskich - 70 g czekolady deserowej - 2-3 łyżki słodkiej śmietanki Przygotowanie Po chwili masa powinna zrobić się gliniasta i wówczas przekładamy wszystko na stolnicę, zagniatamy, szybkimi ruchami, formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinę. A następnie pozostawiamy na gazie, na małym ogniu na około godzinę (bez przykrycia) do odparowania płynu. No to do dzieła! Kruchy spód - 250 g dobrze przesianej mąki pszennej - 180 g zimnego masła (prosto z lodówki) - 2 żółtka - szczypta soli - 60 g cukru pudru - łyżka zimnej wody Przygotowanie Jeśli nie mamy żadnego malaksera, to na stolnicy łączymy mąkę z cukrem i solą, następnie łączymy wszystko z zimnym masłem, tworząc kruszonkę. Sprawdzi się świetnie do domowych NALEŚNIKÓW! Białą czekoladą można również rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki słodkiej i udekorować taką polewą mazurka – co kto lubi. Ja dziś do tej puli dodam swój prosty przepis na uniwersalne ciasto kruche oraz dwa pomysły na udekorowanie i nadzianie mazurków, które będą proste i przypadną do gustu każdemu. Wartości odżywcze w porcji (jeden kawałek): - Kalorie: 243 - Białko: 3,7 g - Tłuszcz: 13,4 g - Węglowodany: 28,6 g Każdą delikatnie ogrzewamy w dłoniach i rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Tak przygotowany pomarańczowy mazurek wielkanocny odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do skruszenia. Bakaliowy mazurek wielkanocny odstawiamy do skruszenia i stężenia na kilka godzin w chłodne miejsce. I mimo że mazurek stał się tradycyjnym wielkanocnym wypiekiem, to wcale nie ma reguł i jednej jedynej receptury na niego. Do garnka wkładamy przygotowane owoce z całym sokiem, który się z nich wydobył. Formujemy kulkę, którą zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Czy wiedzieliście, że tak naprawdę mazurek wielkanocny przybył do nas prawdopodobnie z Turcji i znamy go w Polsce dopiero od XVII wieku? Możemy przygotować z nich dekorację brzegów mazurka lub po prostu upiec ciasteczka (np. MAŚLANE Z KONFITURĄ). Formę z ciastem ponownie wkładamy do lodówki i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Mazurek wielkanocny – kruchy spód i dwa przepisy To już ostatni dzwonek przed Wielkanocą, więc czas pomyśleć o tym, co tygryski lubią najbardziej, czyli świątecznych słodkościach. Czas przygotowania: ciasto – około 1,5 h (razem z chłodzeniem)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/mazurek-wielkanocny-kruchy-spod-i-dwa-przepisy/