Tarta o średnicy 20 cm( mierzona u dołu naczynia) 200 gramów mąki pszennej 140 gramów zimnego masła 50 gramów cukru 1 jajko M szczypta soli 400 gramów jabłek( waga pokrojonych już jabłek po obraniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z polowy cytryny 1 plaska łyżeczka cynamonu Cukier puder do oprószenia W między czasie papierówki obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę lub w podłużne plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać, dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną ponownie wymieszać. Siekamy nożem aż powstanie coś w rodzaju grubej kruszonki następnie dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Tartę wkładamy na drugi poziom piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 30-40 minut Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Mąkę przesiać na stolnicę/blat dodać pokrojone na kawałki zimne masło, cukier, sól.