W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka na szybko. Formujemy kulkę, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na pół godziny. [shopeneo-widget id=e4f93204-65e5-40eb-9486-bd8622ace8bb] Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na nierówne części (w proporcjach 1:3). Można także wyciąć paski i ułożyć je w kratę lub odrywać małe kawałeczki ciasta i rozsypać je na jabłkach (coś w rodzaju kruszonki). Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców, lub w formie na tartę, gdzie tych owoców będzie nieco mniej. Składniki 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 100 g chłodnego masła 3 żółtka 5 winnych jabłek – szczególnie polecam Szarą Renetę garść orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów) pół łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Chyba w każdym domu istnieje tajna receptura na szarlotkę perfekcyjną, przekazywana latami z pokolenia na pokolenie. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy i wysypujemy na wierzch ciasta. Wspaniale smakuje na ciepło, podana z lodami waniliowymi, lub po prostu jako ciasteczko do kawy. Ciasto oprószamy jeszcze delikatnie kaszą manną lub bułką tartą, które wchłoną nadmiar wilgoci z jabłek, zapobiegając zakalcowi. Mniejszą część ciasta także rozwałkowujemy i wykładamy ją na wierzch jabłek. Liczba porcji: Forma do tarty lub tortownica – ∅24 Przygotowanie Jabłka obieramy i kroimy w nierówne kawałki. Czas przygotowania: 20 minut na przygotowania + 50 minut pieczenia Domowa, pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka na kruchym cieście to prawdziwy szlagier.