Składniki na słoik 1l: – 1kg ogórków gruntowych – 2 cebule – 200ml wody – 2 łyżki octu jabłkowego – 1 łyżka erytrolu – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka pieprzu Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Dlatego, kiedy buszując w internecie trafiłam na przepis Gabrysi z https://www.obzarciuch.pl na błyskawiczne ogórki do obiadu nie mogłam go nie spróbować! Z racji tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Przy podziale na 6 porcji, jedna to około 35kcal, B: 1,6g, T: 0,3g, W: 7,8g. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i inne przetwory – taki ze mnie dziwak.