Składniki: – 400g piersi z indyka lub kurczaka – 240g jogurtu naturalnego – 70g mąki z ciecierzycy (lub żytniej) – 1 jajko – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka papryki wędzonej – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki chili – sól, pieprz – ok. 120g płatków kukurydzianych BIO, bez cukru * Możemy spryskać je oliwą (lub natłuścić za pomocą pędzelka) i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut jeżeli używaliśmy kurczaka, przez 25 minut – jeżeli indyka. Wersja z piekarnika jest równie bardzo chrupiąca, jak z oleju, a o wiele zdrowsza i mniej kaloryczna. Świetnie pasują do domowych frytek z ziemniaków lub frytek z batatów. W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). W miseczce obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. Każdy kawałek mięsa wyjmujemy z ciasta i obtaczamy w płatkach kukurydzianych.