Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Milena
Przetwory
27.07.2020 19:00
Ogórki w zalewie gyros – do słoików na zimę

Składniki na ogórki w zalewie gyros (6 słoików po 0.75 litra): ok 2,5 kg ogórków gruntowych 3-4 marchewki (600 g) 3-4 cebule (400 g) 2 łyżki soli niejodowanej do przetworów 1,5 szklanki cukru (300 g) Kiedy słoiki będą chłodne, nakrętki dokręcam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwracam do góry dnem na około 12 h. szklanka octu 10 % (220 ml) szklanka oleju rzepakowego (220 ml) opakowanie przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy, odkrawamy im końcówki i kroimy w grubsze plastry. Marchewki obieramy, jeśli są duże przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. W tym czasie wszystkie składniki zalewy, czyli cukier, ocet i olej wkładamy do garnka i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Nastawiam temperaturę na 130 C i pasteryzuję przez 20 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Słoiki przekładam na blaszkę, tak by się nie stykały i wkładam do zimnego piekarnika. Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Ja pasteryzuję na sucho czyli w piekarniku. Ogórki w zalewie gyros są bardzo smaczne, chrupiące, lekko słodkie i aromatyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/07/ogorki-w-zalewie-gyros/