Oszukane gołąbki - bez zawijania

Bartek

Obiad

25.07.2020 16:42

Oszukane gołąbki - bez zawijania

Składniki na gołąbki bez zawijania (oszukane gołąbki): 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty lub kapusty pekińskiej 1 duża cebula 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej (jeśli masa będzie mało zwarta) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka majeranku dodatkowo mąka do obtoczenia gołąbków sos: 500 ml passaty pomidorowej 500 ml bulionu 1 łyżeczka cukru 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz do smaku szczypta chilli 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: 1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Gołąbki bez zawijania to takie klopsy składające się z mięsa mielonego, ryżu oraz kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym. Dziś na obiad były gołąbki, ale nieco inne niż te tradycyjne, bo oszukane, czyli gołąbki bez zawijania. 6. Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać gołąbki, położyć na spód kilka liści kapusty, a następnie ułożyć podsmażone klopsy. 7. Polecam gołąbki bez zawijania na obiad, ale również na święta, imieniny czy inne okazje. Oszukane gołąbki są mega pyszne i delikatne, a w smaku są praktycznie takie same, a według mnie nawet lepsze niż te tradycyjne. Na samym końcu gołąbki obtoczyć w mące pszennej i podsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Oszukane gołąbki przygotowuje się o wiele szybciej, ponieważ nie musimy gotować kapusty, a następnie oddzielać jej liść po liściu. Wypróbuj przepis na oszukane gołąbki już dziś i zdecyduj, które według Ciebie są lepsze. Dodać przyprawy: jedną łyżeczkę soli oraz po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz majeranku. 5. Do garnka wlać 500 ml bulionu oraz 500 ml passaty pomidorowej. 4. Do miski z mięsem wbić jajko, a następnie dodać pokrojoną kapustę oraz podsmażoną cebulę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2020/05/oszukane-golabki-bez-zawijania/

Gotuj z Prezesem

Bartek