Karpatka

Bartek
Ciasta
27.11.2020 19:57
Karpatka

Składniki na ciasto: 6 jajek 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g cukru waniliowego 2 żółtka 250 g margaryny sok z połówki cytryny do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta margarynę rozpuszczamy w wodzie do momentu, aż całość się zagotuje. Jest to ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż moja mama je zawsze robiła na urodziny moje lub rodzeństwa. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Bardzo lubiłem jej pomagać podczas przygotowywania kremu, gdyż ja z moją mamą używałem glinianej miski, w której rozcieraliśmy krem 😉 Jak wszystko dobrze wymieszamy, to wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu aż całość się zagotuje. Jak już budyń osiągnie temperaturę pokojową, to mieszamy go z margaryną i wkrapiamy sok z cytryny. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem 😉 Smacznego! Jeżeli nie wiecie jakie ciasto zrobić na weekend to już wam podsuwam pomysł! Uzyskana masa powinna być jednolita, ciasto dzielimy na dwie części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotujzprezesem.pl/2016/11/karpatka/

Gotuj z Prezesem

Bartek