Składniki na kurczaka w sosie teriyaki: 500 g fileta z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1 marchewka 1 łyżka mąki pszennej sól, świeżo zmielony pieprz sos teriyaki 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku do dekoracji: 2 łyżki uprażonego sezamu szczypiorek Przygotowanie: 1. Fileta z kurczaka umyć i osuszyć. 3. Składniki na sos teriyaki wymieszać w osobnej miseczce, czyli sos sojowy, ocet ryżowy, wodę, cukier trzcinowy, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli tak, to z pewnością spodoba Wam się przepis na kurczaka w sosie teriyaki. Kurczak w sosie teriyaki to pomysł na ekspresowy obiad, do zrobienia w 30 minut. Wlać sos teriyaki i całość gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około 4-5 minut. 🙂 Kurczaka teriyaki podałam z ryżem, ale polecam również makaron ryżowy lub makaron chiński np. chow mein. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na mega pysznego kurczaka w sosie teryiaki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć mięso przez 4-5 minut. Kawałki kurczaka przełożyć na patelnię, na której mamy już warzywa. Mięso po podsmażeniu zdjąć z patelni i odstawić na bok.